Има информация, че се обсъжда маршрутът на мигрантите да бъде пренасочен през България, ако бъдат спрени на територията на Гърция.

Снимка: МВР

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на съвместна проверка с вътрешния министър Младен Маринов на българската граница край ГКПП – Кулата, цитиран от МВР.  

Досегашният път на мигрантите към страни от Западна Европа минава през Македония или Албания. 

Снимка: МВР

„Длъжни сме да предприемем превантивни мерки, за да не допуснем масово навлизане на територията на страната ни. Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти било от Западна Европа, било от съседни страни”, заяви категорично Каракачанов и допълни, че и Гранична полиция, и Министерството на отбраната са взели всички необходими мерки да предотвратят недопускане на подобна евентуална ситуация.

Министърът на вътрешните работи каза, че към оградата на българо-турската граница  със съответните сензори и техническо обезпечение, е осигурено и допълнително присъствие.

Снимка: МВР

„По–сериозен ресурс сме струпали на гръцката граница – усилени наряди, включително и  жандармерия, тъй като тук ескалира процесът и няма преградно съоръжение, уточни министър Младен Маринов. Той обясни, че ще обиколят полосите, на място ще се запознаят с обстановката,  ще се проиграе и планът за действие при кризи, за да се види готовността на силите за адекватна реакция при евентуално настъпване на ситуация.

Вътрешният министър подчерта и ролята на изградените съвместни контактни центрове, които работят в реално време и са модел за бърз обмен и бърза реакция.

Снимка: МВР

По думите на заместник-директора на ГД „Гранична полиция“ ст. комисар Стоян Иванов, от началото на годината е предотвратено нелегалното преминаване на наша територия на по-малко от 30 чужденци, а през миналата година – на общо 145.

Повечето от тях са граждани на Афганистан, Иран и  Ирак, забелязва се чувствително намален натиск на граждани от Сирия.