Идеята на Лютви Местан за признаване на турско малцинство у нас е провокация. Това заяви лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов.

„В Българската конституция не се признават колективни малцинствени права. След тези претенции идват други претенции и се стига до сепаратизъм и до проблема "Кипър". Лично аз смятам, че тук вече трябва да се намесят правораздавателните органи и подобни провокации, които са насочени към етническия мир и спокойствие в България, трябва да бъдат санкционирани”.

Още в началото на 90-те години създателят на ДПС и тогавашен съпартиец на Лютви Местан Осман Октай е категорично против изграждането на партията на етнически принцип.

„Не бихме обърнали сериозно внимание на приказките на Лютви Местан, ако той не е проект на Анкара. И Анкара, винаги съм казвал, че е в диктатура, и когато има тежки вътрешни проблеми, ги пренася навън. Аз тези позиции и на ДПС, и на Лютви Местан винаги съм ги коментирал като външни позиции за дестабилизация на страната”, заяви Осман Октай.

Според Октай темата за етническите малцинства у нас е затворена още с ратифицирането на конвенцията за защита на правата на малцинства от правителството на Иван Костов.

По-рано лидерът на ДОСТ Лютви Местан настоя за признаване на турско малцинство у нас – както в Албания е признато съществуването на българско. Наличието на турско малцинство у нас е обективен факт, каза той в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Лютви Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважаван като такъв. Наличието на малцинства в една държава е въпрос на обективен факт, а не е юридически въпрос”, каза Местан.