„България не трябва да казва „да” на започване на преговори на Македония за ЕС на този етап”, заяви в специална декларация вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Изявлението му бе провокирано от интервю на македонския президент Стево Пендаровски за телевизия в югозападната ни съседка.

В това интервю Пендаровски си позволява да злоупотребява с историческата истина относно произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси, заявява министър Каракачанов.

„Македонският президент Стево Пендаровски си позволи да отбележи, че не е нужно междудържавната Комисия по исторически и образователни въпроси да има срок за своята работа. Аз пък казвам, че на 17 октомври България също не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония за еврочленство,  докато не бъдат изчистени всички фалшификации от историята”.

Вицепремиерът отбелязва, че изказването на Пендаровски идва на фона на застой в работата на Комисията и противоречи на изявлението на българския министър-председател Бойко Борисов, че е „добре пробив в работата на комисията да има до края на септември”. 

„Подобен тон на протакане и неглижиране е неприемлив. Ако комисията няма да има срок, то и пътят на Северна Македония към Европейския съюз няма как да има срок. Недопустимо е някой да мисли, че просто ще се възползва от България, само за да влезе в ЕС”, смята Каракачанов.

„Ако Македония бъде допусната в ЕС без истината за историята и идентичността, това ще отвори утре потенциални искания към страната ни, претенции и нови спекулации, какви то наблюдавахме в продължение на последните 30 г.”, казва вицепремиерът и отбелязва, че искаме от югозападната си съседка само истината.

„ЕС не може да бъде легитимация за неправди. Затова въпросът за преговорите на Македония за членство в ЕС трябва да е част от ясната позиция на българското правителство”.   

„Ако на 17 октомври България даде зелена светлина, това ще е амнистия на престъпленията към българския народ в Македония – хората, хилядите убити и десетките хиляди, лежали в затвори и лагери, заради това, че имат българско национално съзнание”, допълва Каракачанов.