Подготвя се заповед преболедувалите военнослужещи да даряват плазма за други болни. Това каза след края на тържествения ритуал за Архангелова задушница военният министър Красимир Каракачанов.

Той призова останалите в обществото, които са преминали през вируса, също да го направят.

Към момента не е разглеждан в правителството въпросът за национална карантина. Това трябва да се реши от Националния оперативен щаб, каза още Каракачанов.

Вицепремиерът коментира и ситуацията с преговорите за приемане в ЕС на С. Македония. Той каза, че съседите ни са подценили ситуацията и че България няма как да отстъпи от позицията си, тъй като тя е приета с решение на НС. Той каза, че до 17 ноември все още има време македонска делегация да дойде и да подпише анекс, с който се отказва от териториални и малцинствени спрямо България, както и приема обща история до 1945 г.

"Това само ме убеждава, че той (Зоран Заев) и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. Членството и в договора пише много ясно и категорично, че България ще подкрепя РС. Македония, за да постигне критериите за членство, ние се опитваме да ги подкрепяме да постигнат критериите, един от които е решаване на двустранните проблеми със съседите“, каза Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев, министърът на отбраната, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха във военния ритуал - панихида за Архангелова задушница, с който беше почетена паметта на загиналите български воини, пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!