Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева застана зад избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента.

Пред журналисти в Златоград Караянчева коментира протестите по този повод на майките на деца с увреждания и исканата от тях оставка на Валери Симеонов.

„По правилник всяка парламентарна група има право да посочи заместник-председател. Г-н Валери Симеонов е един от ръководителите на един от коалиционните партньори, така че няма нищо чудно в това. За думите си като вицепремиер той понесе своя кръст, подаде оставка", заяви Караянчева, цитирана от БГНЕС.

Караянчева посочи, че няма нищо лошо в това неговата парламентарна група да го предложи на този пост. „Не знам какво влагат протестиращите в личността на г-н Валери Симеонов. За мен той приключи с предния период и като народен представител има право да бъде избран", допълни председателят на Народното събрание.

По повод поисканата от лидера на БСП Корнелия Нинова оставка на премиера Бойко Борисов председателят на парламента каза: „Разбирам, че госпожа Нинова иска да управлява, но все пак българският народ избира кой да управлява и за колко време”.

Караянчева беше в Зланоград за обявяването на 2020 за година на Момчил юнак. В най-южния град беше отслужена панахида за загиналите за свободата на Родопите. Караянчева е в инициативния комитет, който иска да издигне паметник на Момчил в цял ръст на ГКПП Златоград.