Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова председателя на Народното събрание Никола Минчев да освободи поста, ако не може да върши тази работа. Повод за това стана въпрос на Карадайъ към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, отправен в рамките на парламентарния контрол, пише БТА.

"На 15 декември съм задал въпрос към Бойко Рашков, до днес отговор не съм получил, не съм получил и исканите документи", каза Карадайъ, отбелязвайки, че на сайта на парламента пише, че е отговорено.

"Да оправите сайта, за да не подвеждате и народните представители, и министрите, и българските граждани, а на второ място - да влезете в ролята си на председател на НС и министрите да ми предоставят поисканите документи, както повелява Конституцията", призова той.

"Ако не можете да свършите тази работа, г-н председател, освободете това място, за да се заеме от човек, който може да изпълнява функциите и задълженията на председател на НС", обърна се Карадайъ към Минчев.

Председателят на парламента от своя страна каза, че на сайта е публикуван постъпилият отговор от Бойко Рашков. По думите му възражението на Мустафа Карадайъ също е изпратено до министъра.

Председателят на ДПС обаче настоя, че отговор няма.

"Щом това писание е отговор на моя въпрос, значи оттук нататък ще трябва да влезем в процедурата за оставка на председателя на НС", заяви Мустафа Карадайъ.

Той се позова на чл. 92 ал. 5 от парламентарния правилник и посочи, че след като не се съдържат исканите документи, отговор няма.

Към възраженията на Карадайъ по отношение на парламентарния контрол се присъединиха и депутати от ГЕРБ-СДС. Николина Ангелкова посочи, че за пореден път се връщат нейни въпроси и питания, отправени към министър-председателя. Тя посочи, че два пъти се връщат нейни питания какви мерки предприема Министерският съвет за сектор туризъм в тази криза.

Колегата ѝ Иван Тотев се оплака, че е задал въпрос към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, който също не е допуснат. Въпросът бил относно негово интервю, в което казва, че правителството проучва възможностите за създаване на механизъм за криптоплащания.

"Ако Карадайъ инициира такова искане за оставка, аз ще гласувам "за", коментира Тотев.

В отговор Никола Минчев каза, че ще прегледа ал. 5 на чл. 92 от правилника и отбеляза, че премиерът беше в парламента в сряда и днес е тук отново.

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" призова Минчев да не позволява "да го хулят от тази трибуна".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!