Експеримент на bTV – наш екип провери в какви капани можем да попаднем, ако не четем етикета внимателно и не следим дребния шрифт в офертите на търговците.

Емоционалните и бързи покупки често крият рискове. „В момент на стрес, когато сме притеснени и трябва да вземем бързо решението, защото знаем, че стоката може да бъде изчерпана и сме подвластни на паниката – ние грабим и тъпчем в кошницата си”, коментира Ясен Танев, специалист по киберсигурност.

Снимка: btvnovinite.bg


Заедно със специалиста по киберсигурност bTV разигра реални ситуации на обявени намаления и бомбастични оферти, които лесно могат да ни вкарат в капан.

Снимка: btvnovinite.bg


Тестваме оферта за цялостно пазаруване, която се нарича “Тотъл стайл”. Панталон, чорапи, яке и риза. Това е дефиницията за “Tотъл стайл”. Отстъпката е 20 %, което е 30,8 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Същата схема сега – бял панталон, бяла риза, бяло яке струват 150 лв. Отстъпка няма, защото от сметката липсват чорапите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Специалистът по киберсигурност съветва да бъдете внимателни, когато плащате с банкова карта, защото отвсякъде дебнат камери и записващи устройства. 

„Ако направим завъртането, камерите могат да снимат и предната и задната страна на картата, с което аз имам вашата информация” добави  Ясен Танев.

Рисковете са еднакво големи, както в онлайн, така и в офлайн магазините - предупреждават специалистите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!