Повече от 15 години къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София е изоставена и тъне в разруха.

Днес акционерно дружество „Парк Мария Луиза“, което е собственик на комплекса заедно с общината, обяви планове за пълно възстановяване на басейна.

Инвеститорите обещават да няма допълнително строителство, като жилищни сгради или офиси, каквито опасения имаше през годините. Не се предвижда и строителството на паркинги, а достъпът до комплекса ще става с градски транспорт.

„Най-важното е да запазим плувния комплекс като такъв. Да използваме този обем, който виждате и който не виждате“, обясни архитектът Невена Русева.

По-съществени промени не се планират, като единствено ще бъде премахнат 10-метровият басейн, а на негово място ще бъде направен напълно нов, закрит басейн.

„Има много опасни съоръжения, които трябва да бъдат премахнати или заменени с по-добри алтернативи. Добре е да има също закрит плувен басейн, за да може да работи целогодишно“, обясни още Невена Русева.

През миналата седмица в границите на имота е открит минерален извор, който е съществувал в документацията, но досега не му е обърнато внимание. Архитектът се надява неговото състояние да разреши минералният извор да се използва за ползите на обществото.

Под басейните, на две нива под земята, се намират техническите помещения с помпени станции. Идеята на инвеститорите е някои от помещенията да имат и други функции – СПА зони или фитнеси.

Разходете се в подземията на къпалнята:

Следващата седмица инвеститорите ще внесат заявление за издаване на виза за проектиране, която е необходима за започване на проектни и строителни дейности.

От Столична община съобщиха за bTV, че разрешават инвестиционно планиране за ремонт, осъвременяване и реконструкция на къпалнята, но при стриктно спазване на подробния устройствен план на Борисовата градина.

История на къпалнята "Мария Луиза"

Къпалнята е съществувала между 1938 до 1983 г. Проектирана е от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев, като най-големия градски плувен комплекс на Балканите за своето време. Тя много бързо се превръща в център на обществения живот в столицата през летните месеци. С капацитет 5000 души, четири басейна, кафе-ресторанти, просторни тераси и зеленина, къпалнята е представлявала амбициозен и впечатляващ проект.

Заради амбициите на държавата в комплекса да се проведе Европейско първенство по плувни спортове, за което България е била избрана за домакин през 1983 г., е взето решение да се разруши съществуващата къпалня. Разрушават я и се появяват на нейно място плувните басейни, които съществуват и до днес. Срокът за построяването на новите съоръжения бил много малък. За една-две години е трябвало да се направи новият комплекс, който се оказва, че не отговаря на изискванията.

Въпреки огромните усилия Европейското първенство се провежда в комплекса „Червено знаме“. Това води до оставянето на комплекса в незавършен вид. Дейностите по строителството тогава са се случвали много бързо и няма запазена архивна документация на къпалнята.

През следващите години се изграждат трибуни и кула за скокове с цел съоръжението да се превърне в тренировъчно за федерацията по плуване. След 1989 г. капацитетът на комплекса намалява, постепенно той бива занемарен, качеството на услугата се влошава, посещаемостта намалява, а през 2005 г. къпалнята "Мария Луиза" окончателно е затворена.