Репортерът на bTV Новините Канна Рачева е носителят на наградата за цялостен принос и присъствие на Антикорупционния фонд – „Червена линия“. Организацията за първи път връчва своите награди за журналистика срещу корупцията, но амбицията е това да стане дългосрочна инициатива в подкрепа на смелите разследвания, които допринасят за утвърждаването на върховенството на закона у нас.

„Канна Рачева, с невероятно упорство, търпение и неотказване от мисията си, осветява всички проблеми на българската правосъдна система, а това е много, много важно.“ Това заяви председателят на журито на наградите „Червена линия“ проф. Иво Драганов.

Канна Рачева е част от редакцията на bTV Новините от създаването ѝ през 2000 година, като следи отблизо криминалните събития и действията на съдебната система. Разказала е хиляди истории и е работила върху големи журналистически проекти, посветени на криминални теми и на проблемите на правосъдието. Тя е носител на десетки журналистически награди, а това, което е наистина важно за нея е възможността да бъде винаги в най-горещите точки и да представи на зрителите какво се случва в реално време.

„Много благодаря на Антикорупционния фонд за наградата – за мен тя е признание и израз на доверие, защото това е една нелека година за журналистиката. Благодаря и на bTV за подкрепата през всичките тези години – за това, че медията е заставала винаги зад мен и заедно сме отстоявали основното правило в журналистиката: „Истината не заема страна. Това го правят хората,“ сподели Канна по повод на отличието.

Снимка: Антикорупционен фонд

Бяха присъдени общо 5 награди:

  • Награда за журналистическо разследване на Николай Стоянов, от „Капитал“ за поредицата му статии за съмнителни отпускания на кредити от държавната Българска банка за развитие;
  • Награда за утвърждаване на върховенство на правото на Мартин Георгиев, от „Сега“ за поредица материали, разглеждащи проблемите на съдебната система в България;
  • Награда за млад журналист на Мариян Иванов, БНР – Радио Бургас за проследяването на няколко случая на съмнения за корупционни практики в Бургас и региона;
  • Награда за цялостен принос и присъствие на Канна Рачева, bTV
  • Награда за регионална журналистика на Венелина Попова за поредица статии, разкриващи произхода на дарения, направени от депутата Делян Пеевски.

Полина Паунова от „Свободна Европа“ и Николай Марченко от „Биволъ“ получиха специални отбелязвания за работата си.

Журито, което разгледа 26 номинации от 15 медии, е с председател проф. Иво Драганов, Нов Български университет и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и членове Ирина Недева, журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти, адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация, Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на АКФ и Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Конкурсът „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!