10 инициативни комитета се регистрираха в последния възможен срок за евроизборите. Обвиняемата Евгения Банева също беше регистрирана за водач на партийна листа.

За независим евродепутат са необходими 100 лева такса и 2500 саморъчно положени подписи. Печелиш обаче 5000 лева държавна субсидия, за да рекламираш в медиите дейността си. Първи като независим кандидат с подкрепата на БЗНС се регистрира бившият военен министър Николай Ненчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Очаква се много ниска избирателна активност, което би означавало, че в рамките на 140-50 хиляди гласа ще бъдат достатъчни”, заяви той. 

Въпреки присъдата на първа инстанция, отстраненият кмет на „Младост” Десислава Иванчева остава в състезанието за Брюксел.

Снимка: Ладислав Цветков

Обвиняемата Евгения Банева също заяви намерение да участва в евровота като независима. Днес обаче изненадващо тя бе регистрирана като водач на партийна листа на Българско национално обединение. 

По закон, ако ЦИК регистрира Банева, тя ще придобие имунитет и ще трябва да бъде освободена от ареста. 

Снимка: БГНЕС

„Ако бъде представена такава кандидатска листа, разбира се, това лице има и пасивното избирателно право, може да бъде кандидат”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Може пък да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията от килията, за да може обществеността да види в какви условия пребивават арестантите”, заяви наскоро Евгения Банева.
 
На предишните избори тя събра 6188 гласа. Под един процент събраха и останалите независими кандидати.