Застрахователният холдинг "Еврохолд" планира да купи, освен „ЧЕЗ България”, и други енергийни предприятия в региона.

Това заяви председателят на Надзорния съвет Асен Христов. Той добави, че не би настоявал за 60% увеличение на цената на нощния ток - поскъпване, което ЧЕЗ поиска от регулатора за следващото тримесечие.

За да гарантира стабилност в енергийното дружество, „Еврохолд” ще запази основната част от ръководството през следващите три години. Само акционерите стоят зад компанията, заяви Асен Христов.

„Житейската ми ситуация ме е срещала и с Борисов, и със Станишев, и с Цветанов. Познавам Цветанов още, откогато съм бил студент. По повод, че някои жълти медии разпространяват снимки как сме тичали - снимката е от световното по полумаратон. Никога „Еврохолд” не се е забърквал в политически скандал, включително и в момента бягаме от това”, заяви в "Тази сутрин" Асен Христов.

Свързването на името на Цветан Цветанов с „Еврохолд” коментира и премиерът Бойко Борисов.

"Цветанов е извън ГЕРБ, така че колкото БСП могат да ги питат за Жан Виденов какво прави или ДПС за Лютви Местан, толкова може да ми зададете въпроси дали Цветанов е там, или не", заяви той.

Миналата седмица „Еврохолд” и „ЧЕЗ Прага” подписаха договор за придобиването на шестте дружества на чешката компания у нас. Сделката е за 335 милиона евро.

Парите ще бъдат осигурени от две глобални банки и собствен капитал. До тук се стигна, след като се провали опитът на „Инерком” да купи ЧЕЗ. От „Еврохолд” се надяват да получат зелена светлина от регулаторните органи до края на годината.