Благотворителен концерт-телетон, част от съвместната кампания на bTV Media Group и УНИЦЕФ - „Заедно за всяко дете", ще се излъчи тази вечер от 20 ч. в ефира на bTV. В него ще участват много български изпълнители и популярни лица.

„Заедно за всяко дете” е кампания на bTV и УНИЦЕФ, която обединява много инициативи в полза на правата на децата в България. Едно от сериозните нарушения в света е насилието и България не прави изключение. Жертвите обаче остават невидими, защото липсват данни за случаите.

За да подкрепят децата и семействата, жертви на насилие, bTV и УНИЦЕФ създадоха заедно детските центрове за застъпническо и подкрепа „Зона ЗаКрила”. Те са в Шумен, Монтана и София. За една година екипите са помогнали на 164 деца и техните семейства да получат помощ от психолог, юрист, медицинско лице, социален работник. „Зона ЗаКрила” е важна част от огромната промяна, която постигнаха bTV, Уницеф и зрителите за 9 години.

Наталия Симеонова разказа в предаването „Тази събота”, че още през 2005 г. е попаднала на истории на домашно насилие и с предаването „Море от любов” са подкрепили много жени да разкажат за това, което са преживели, за да дадат сили и кураж на други жертви на домашното насилие, защото да заговориш за проблема си е половината от решението му. Много хора от срам, страх и свян не смеят да изкажат на глас това, което им се случва, каза Наталия Симеонова.

Едно от най-тежките изживявания в живота й са разговорите с деца, които са преживели насилие, защото те са толкова непосредствени, че приемат за нормално всимчко, което им се случва.

„Всичко, което един възрастен причини на едно дете, детето го приема за нормално и това е зверство – собственият ти дядо да те малтретира или да те насилва сексуално – това те белязва за цял живот”, каза Наталия.

Тя даде като положителен пример едно от децата в Могилино, изведено в розовата къща преди много години, при което се вижда огромен напредък  - физически, психически и емоционално.

Промяната в манталитета на хората е промяната, която настъпва най-бавно. Понякога имаме късмет и попадаме на хора, но това е нещо, което продължава като предизвикателство, продължава да е една от битките, които ще трябва да водим, така че не просто децата жертви на насилие да получават подкрепа, а да няма насилие, заяви Милена Харизанова от УНИЦЕФ.