"Великден за всеки" в помощ на пенсионерите и тази година. Инициативата на омбудсмана подкрепя възрастни, които ще останат без празнични надбавки.

В общинския дом за възрастни в Горна баня в момента живеят 200 души. 72-годишната Мария Цветкова ни разказва, че има хора с пенсия под 200 лв. Тя е бивша учителка и получава 282 лв.

При старта на тазгодишната кампания хората там получиха сладки, в чиято изработка участваха деца от столичното 51 училище.

В седмицата преди Великден, чрез социалния патронаж, пакети с продукти ще получат бедни в цялата страна. На пенсионери ще бъдат дадени и ваучери за 20 лв., с които да пазаруват в над 5000 магазина.

„По списъци на НОИ абсолютно справедливо хората с най-ниски пенсии, които са над прага, който правителството определя, ще могат от пощенските клонове да ги получат”, обясни омбудсманът Мая Манолова.

Близо 1 милион лв. в пари и храна са събрани в предишните две кампании, помогнали на над 60 000 души. Всеки може да се включи с дарение по банков път или чрез есемес на кратък номер 1255.