Бургас застана зад каузата за даряване на перуки на онкоболни пациенти. В световния месец на рака на гърдата кампанията на онкологичния център в града има за цел да помогне на повече жени да преминат през болестта с достойнство.      

Животът за Кремена се променя преди три години, когато чува диагнозата рак на гърдата. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Първата ми мисъл беше, че ще умра до един месец, което не е така. Това ми беше и първия въпрос към преглеждащия лекар - дали ще умра след един месец. Той каза: "Не се притеснявай! Така не се умира от рак!" И вече се започна битката", споделя Кремена Краева. 

Напук на болестта, младата жена се зарежда с надежда и желание да изглежда добре. Вече в ремисия, Кремена помага на други като нея – сега с набиране на средства за изработване на перуки.   

Снимка: btvnovinite.bg

Пациентите имат нужда не само от лекарства, убедени са и медиците в онкологичния център. 

"Има и жени, които в предвид на това, че може да им опада косата, не се съгласяват да започнат химиотерапия. Все пак като имат една такава перспектива, може предварително да си изберат перуките, мисля, че ще има едно много позитивно чувство за тях, от гледна точка на тяхното лечение и външен вид", смята проф. д-р Христо Бозов – управител на Комплексен онкологичен център – Бургас.

Разбрал за кампанията, перукерът на бургаския театър не се колебае. Стоян Караманов има заболяване на очите и му е трудно да работи. За това подарява готова перука.

Когато се възстанови е готов да помогне отново. А дотогава протегната ръка приемат учениците от гимназията за сценични изкуства в Пловдив. До Коледа децата се надяват да зарадват с нови перуки три онкоболни жени.