Ученици правят благотворително перуки за онкоболни жени, загубили косата си след химиотерапия. В ателието по грим и перуки на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив кипи трескав труд.

Под сръчните пръсти на 8 дванайсетокласнички се раждат редчета коса, от които до края на юни ще бъде направена нова перука. Тези редчета се наричат треси.

„Взимам тънки кичурчета от косата и я заплитам, в случая на три оборота, на трите конеца на станчето. При което се получава трес”, обясни Александрина Николова.

За една перука са нужни между 6 и 9 метра треси и коса, дарена от повече от един човек.

Денка Иванова е начело на малката манифактура със сърце. Под нейно ръководство през първия учебен срок учениците от 9 клас вече са изработили една перука.

„Аз смятам, че на някои от болните жени може да не им е първата грижа перуката, предполагам, че имат по-големи грижи, но един жест събужда надеждата, събужда желанието да се бориш”, каза Денка.

Елена и Ивет съчувстват на жените, които ще носят перуките и затова ги правят безвъзмездно.

„Защото ми харесва да помогна на някой човек с това, което мога да правя. Какво по-хубаво от това да помогнеш на човек, да го благословиш с нещо”, заяви Елена Любенова.

„Важно е да се помага, защото не се знае един ден в каква ситуация можем да изпаднем ние”, допълни Ивет Личева.

Идеята е на център "Дара хелп". Специалистите в него подкрепят хора, които се борят с рака. Организирали кампания за дарение на коса и събрали десетки килограми. Помолили учениците за помощ да превърнат част от нея в перуки.

Прекрасен беше този момент, защото се разбрахме с очи, с две думи. А тези момичета, тези прекрасни момичета, на които мога да кажа само едно: “Поклон момичета”, дадоха такъв урок на всички свои връстници, урок за човечност, урок за доброта”, каза Станка Петрова, консултант в център "Дара хелп".

Готовата перука, изработена от учениците, вече е в София и очаква своята притежателка, за да я усмихне.