Шофьори на камиони със зърно блокираха границата с Гърция при „Кулата“. Причината е, че чакат там с часове, без официална забрана за износ на пшеница. Граничният пункт все пак продължава да пропуска пътуващите с леки автомобили граждани.

По думите на недоволните, сред тях има такива, които са на пункта от 24 часа. 

След дългото чакане на границата, шофьорите решиха да предприемат кардинални мерки, за да им бъде обърнато внимание. Те преградиха пътя. Поискаха яснота от държавата.

„Решихме да блокираме движението, защото стоим вече, аз лично от 22 ч., и ни се каза, че с устна заповед е ограничено движението на камиони, които превозват зърно, до 1 камион на час. Блокадата ще стои, докато не се реши този проблем и не се донесе документ – официална заповед, подписана от някого, с конкретни условия за преминаване, за да знаем ние какво се случва“, каза един от шофьорите. 

„Държавата изкупува зърно, за да се подсигурим, че и за хляб, и за фураж, щe има достатъчно зърно до реколта 2023 г. Ако не успеем да подсигурим зърно до реколта 2023 г., ще забраним износа на зърно, но в момента имаме повече, отколкото ни трябва“, обясни вчера пред bTV вицепремиерът Асен Василев.