Терористите се стремят към биологично оръжие. Това каза проф. Камен Плочев, шеф на клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия, в предаването „Лице в лице”.

„Арсеналът на биологичното оръжие включва около 40 заболявания, 12 от които са особено опасни инфекции”, допълни още Плочев. По думите му срещу тях е много трудно да се противодейства.

„За тези болести няма имунитет, няма медикаменти, няма натрупан клиничен опит”, каза той.

Според Плочев човечеството отдавна не се е сблъсквало с подобни болести и не знае как да се справи.

Професорът описа и действията на терористите, ако пуснат биологично оръжие. След като бъдат заразени хората, се провежда „сондаж” – наблюдава се здравната система. „Така те ще знаят как да ударят втори път, а този удар вече ще е непоправим”, обясни той.

Според Плочев, ако бъде използвано биологично оръжие, всички създадени механизми за взаимопомощ ще отпаднат. „Ако падне атомна или химическа бомба, тогава всички се събират в скривалище и се пазят един друг. Ако има обаче биологична бомба, тогава принципът е да се отделят хората и да нямат контакт с други”, поясни той.

При подобен сценарии помощта от външни лица отпада, за да се ограничи максимално разпространението на болестта.

„Биологичното оръжие е ядрената бомба на бедните, може да се направи в казан за ракия”, каза Плочев.

Той допълни, че хората, които оперират с бомби, сигурно няма да изберат биологично оръжие, защото евентуална епидемия би могла да засегне и тях.