Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви, че първото заседание на комисията ще се проведе веднага след обнародването на указа на президента Румен Радев за назначаване на състава на новия орган. 

Новата комисия ще е от 15 члена - четирима от ГЕРБ, по трима от „Има такъв народ“ и БСП,  по двама от ДПС и „Демократична България“ и един от ИСМВ.

Всички те имат само няколко дни, за да проверят още колко машини за гласуване трябва да се купят, основно за секциите в чужбина, в които избирателите са над 300. Според новите правила там на предсрочните избори също ще се гласува само с машини.

„Има всевъзможни предположения - от 300 през 500, до 1000, до 2000. Аз не бих се ангажирала с конкретна цифра. По отношение на страната едва ли има промяна в броя им от 4 април. Оттам нататък ще се види какъв е необходимият брой машини. Включително трябва да се предвидят и резервни“, заяви Камелия Нейкова.

Трябва да се изчисти и въпросът около плащането на старите машини, защото през последните дни стана ясно, че договорените над 40 млн. лв. все още не са преведени на „Сиела норма“. 

„Договорът между ЦИК и изпълнителя е сключен за 9600 машини на стойност 43 милиона и 200 хиляди лева с ДДС. Така цената на едно устройство е 4500 лв. Тепърва предстои да установим къде ще се съхраняват тези машини, какво е тяхното състояние, дали е прехвърлена собствеността на държавата. Разбирам от медиите, че цената на машините не е платена на изпълнителя“, каза Нейкова.

Тя обясни, че ще предложи разпределение на дейностите, така че да се оптимизира работата на ЦИК. Първите решения се очакват още тази седмица. 

И в предходни години се е случвало ЦИК да се формира в кратки срокове преди изборите припомни Нейкова.

„С колегите сме подготвени за предизвикателствата на изборното законодателство, което се променя като трайна практика непосредствено преди да бъда насрочени съответния вид избори. Може би, ще има трудности, но те трябва да бъдат решени по ефективен начин“, каза Нейкова. 

Трябва да се определи редът за гласуване зад граница и точния бюджет за вота. 

Ако предположим, че ще е нужно да се купят още 300 машини при старата цена, то държавата ще трябва да плати още 1 милион 350 000 лева. Ако обаче са нужни 2000 машини, разходът достига 9 милиона.

В следващите дни се очаква служебният кабинет да приеме план-сметката за предстоящите извънредни избори.

Към 13:15 ч. държавният глава издаде официално указа, с който за председател на Централната избирателна комисия държавният глава назначава Камелия Нейкова.

Димитър Димитров, Емил Войнов, Росица Матева и Цветозар Томов са назначени за заместник-председатели. Севинч Солакова заема длъжността секретар.

Членове на комисията са: Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.