Регистрацията за вота на 11 юли навлиза във финален етап. Остават по-малко от 48 часа за внасянето на необходимите подписи в Централната избирателна комисия (ЦИК). Днес документи подадоха няколко формации.

Сред тях "Изправи се! Мутри вън!", коалицията "Български патриоти", в която влизат ВМРО, НФСБ и "Воля", както и коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република".

Големите партии все още не са подали документи. Те обаче имат много малко време, защото регистрацията е от 20 до 26 май, тоест - остава им времето до 17 ч. на 26 май.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Първи се регистрираха "Изправи се! Мутри вън!" Но ябълката на раздора между тях и БСП - Татяна Дончева, не дойде. Въпреки това тя остава част от тази коалиция.

"Нарасттването на доверието в "Изправи се! Мутри вън!" предизвиква нашите опоненти да стрелят срещу коалицията, слава богу - с халостни патрони", заяви Мая Манолова.

Във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни трите причини да няма коалиция с Дончева.

По думите й Татяна Дончева поискала пред екипа за преговори:

  • Да се промени името на коалицията и тя да се казва "БСП за България - Д21"
  • Да бъде съпредседател на коалицията
  • Да получи две водачески места плюс гарантирана субсидия

Междувременно още една лява формация се регистрира -"Ляв съюз за чиста и свята република", чийто секретар е Жан Виденов. Вече имат и електорална цел.

По думите на Иван Атанасов тя е да съберат тези, които са разочаровани от БСП – социалисти на свободна практика.

Снимка: БГНЕС

"Жан Виденов е част от този проект, той вече е и главен секретар и е нормално да води листа в избирателен район", обясни Красимир Янков.

При патриотите лидерите на ВМРО, "Воля" и НФСБ, които се обединиха, няма да са водачи на листи. Те посъветваха и другите партии да направят това.

"Да направят крачка в страни всички лидери на партии в България, защото основният проблем е натрупаното напрежение между лидерите“, посочи Юлиян Ангелов.

Снимка: Ладислав Цветков

Патриотите обявиха, че се целят в резултат над 4% и участие в 46-ия парламент.