„За съжаление нямаме отговор на въпроса докога можем да издържим без доставки на руски газ. Надявам се правителството да го има. Няма достатъчно информация“.

Това каза пред bTV Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

„Последните два дни чуваме единствено заявки и уверения, че ситуацията е под контрол, че имаме алтернативи, но всъщност нямаме детайли точно какви са условията, какви са количествата, какви са договореностите. Така че в общи линии на този етап повечето анализатори налучкваме какво точно се случва“, уточни икономистът.

По думите му доставките от Азербайджан и запасите в Чирен ще стигнат за един месец без ограничения, а през това време вероятно  ще бъдат направени допълнителни стъпки за алтернативни доставки.

„Получихме съобщение от Европейската комисия, че доставки вече са осигурени от Гърция, Турция и Румъния. Но отново за какъв период, какви количества, какви цени? Дали това са по-скоро извънредни доставки или става въпрос за по дългосрочни договори, ако са извънредни? Каква е алтернативата за по дългосрочни доставки? За съжаление няма достатъчно информация“, коментира Стайков.

Той уточни, че най-засегнатите при недостиг на газ ще са химическата промишленост, торовите и стъкларските заводи, и металургия.

Гледайте целия разговор във видеото!