„Това което прави парламентът не е нито ляво, нито дясно“, коментира в предаването „Лице в лице“ Ивайло Калфин от АБВ.

Според него имаме прецедент, защото за първи път при служебно правителство и преди избори парламентът се занимава с бюджета и виждаме какъв е резултатът.

Той прогнозира, че след следващите избори едва ли ще има нещо по-различно и ако политиците продължават да се държат по същия начин, можем много дълго време да си караме така.

„Това не е политика, за да може да се определи като лява или дясна. Нито една мярка, ако я вземете отделно, няма да проработи. Трябва да се свържат в комплекс от мерки“, отбеляза Калфин.  

„Преизчисляването на пенсиите вече е политика, в нея има много повече логика. Това беше предвидено, но ГЕРБ го отмени. Имаше една странна бюджетна политика на ГЕРБ – виждаме  я в Агенция „Пътна инфраструктура““, коментира той.

Бюджетът се свива по отношение на пенсии и други разходи, сключват се договори, без да има заложените пари, след което се раздават парите, за да може да мине премиерът или джипката и да каже: Ето, аз тука давам. Това не е бюджетна политика“, обясни Ивайло Калфин.