Операцията на спецпрокуратурата в МОСВ отново върна фокуса върху проблема с вноса на опасни отпадъци в България, но аферата с боклука има дълга история.

Какво знаем досега за аферата с отпадъците, вижте в хронологията:

На 11 декември 2019 г. властите в Италия заловиха над 800 тона незаконен боклук, натоварен във влак за България.

Месец по-късно, на 2 януари 2020 г., само на няколко километра от центъра на Плевен прокуратурата и МВР се натъкват на завод за отпадъци с над 9 хиляди тона боклук от Италия, пристигнал у нас по море.   

Няколко дни по-късно – на 9 януари 2020 г., арестуваха тогавашния екоминистър Нено Димов заради водната криза в Перник. Обиските в екоминистерството обаче бяха и заради вноса на боклук. Главният прокурор разпореди да бъдат проверени всички фирми, които внасят и търгуват с отпадъци.

На 17 януари 2020 г. властите откриха нова пратка с боклук от Италия - 25 контейнера със съмнителни отпадъци, складирани на пристанище "Варна Запад". По-късно бяха открити още и така контейнерите на варненското пристанище общо станаха 127.

Ден по-късно - 18 януари 2020 г., подобна пратка е намерена и на пристанището в Бургас. Този път 20 контейнера с боклук, отново от Италия.

На  2 февруари 2020 г. вече новият екоминистър Емил Димитров обяви, че България затяга контрола за внос на отпадъци и че контейнерите с незаконен боклук ще бъдат върнати на Италия.