Очаква се идната седмица Министерството на образованието да публикува проекта за нов прочит на събитията от комунизма. В студиото на „Лице в лице” гостува проф. Евелина Келбечева, един от авторите им. Тя е преподавател в департамент "История и цивилизация" на Американския университет в България. Специализант е на "Фулбрайт" в САЩ, гост-преподавател в Калифорнийския университет "Ървайн".

Занимава се с модерна европейска история, културна история. Била е преподавател в Националната гимназия за древни езици и култури в София в СУ "Св. Климент Охридски", научен сътрудник в БАН.

Да се сложи историята на комунизма в учебника е един процес, който тече дълго време, каза тя.

В програмата за 10-ти клас няма политическо вмешателство, има подкрепа и политическа воля, изразена от управляващите да се случи най-после тази промяна в програмата, категорична беше проф. Келбечева.

„Де факто и тази година българските деца свършват с Първата световна война, тъй като точно тази част от историята се учи в последния срок, когато се готвят за абитуриентските си балове, т.е. то не се учеше”.

27 г. няма нито една тема, която да засяга тази част от историята и всички социологически изследване показаха пълно невежество по отношение на този период, припомни професорът.

„Каналите за знание бяха запушени чрез платените медии, чрез пълното подмяната на понятия, чрез замитането под килима на тези много тежки моменти и процеси, които са най-генетично свързани със състоянието на българското общество.

Точно това е част от обяснението и на реакцията разбира се на левите сили, които имат щаб, който трябва идеологически и исторически да пази девствеността на столетницата в продължение на доста десетилетия и сега, и тяхната легитимация като партия, която е донесла нещо добро в  българската история просто пада.

Те имат изключително силната задача да пазят това минало. Затова е тази истерична реакция на една адекватна програма, която отразява съвременното състояние на българската историография”.

Професорът защити Министерството на образованието. По думите й обсъжданията винаги са били публични и обвиненията, че не е имало обществен и професионален дебат не са верни.

В програмата в историята за 10-ти клас няма нито един факт, нито едно понятие, което да не отговаря на истината, категорична беше Евелина Келбечева. По думите й съдържанието е хронологически много по-издържано.

Имаме народен съд, имаме репресивната система на комунизма, имаме най-после знания за лагерите, така наречените трудово-възпитателни общежития. В икономическата област ясно се различава социалистическата индустриализация, която е различна от индустриализацията в глобален аспект.

Дават се също така примери за десидентството. Учениците ще трябва да търсят и постижения, които са предимно в областта на културата, допълни професорът.