Правителството водено от Кирил Петков се сформира след сложни коалиционни преговори, за първи път излъчвани онлайн. След подписване на коалиционно споразумение министерствата бяха разпределени между четирите партньори - ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Ден след встъпването на новата власт бе наложен мораториум върху цените на тока, парното и водата за бита.

„Имаме поредното предложение за повишаване на цените на тока. Това предложение на КЕВР е политическо - в първия ден на кабинета Петков”, заяви Атанас Михнев, от ПП.

Мораториумът отпадна, а от юли предстои скок в цената и на тока, и на парното.

За втори път в демократичната ни история календарна година започна без приет бюджет. Нов беше приет в края на февруари, а в момента тече актуализация.

„Ако не мине актуализацията, няма да има пари нито за пенсии, нито за детски“, заяви Асен Василев.

На това правителство му се наложи да се справя и в условия на войната в Украйна. А оценката дали да се нарича война или не коства поста на министъра на отбраната Стефан Янев. Кирил Петков поиска оставката му.

Русия спря доставките на газ за България, а страната ни обяви, че се отказва от каквито и да било преговори по изтичащия в края на годината договор с „Газпром“.

Кабинетът Петков ще се запомни и с ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и с освобождаването му след 24 часа.

След месеци забавяне беше одобрен и Планът за възстановяване на страната ни, по който чакаме над 12 милиарда лева от Брюксел.

Получаването на парите върви ръка за ръка с множество реформи, включително в съдебната сфера, а от ангажиментите, които правителството пое до момента, успяха само да закрият специализираните съд и прокуратура.

Разпадът на коалицията започна с напускането на министрите на Слави Трифонов от заседание на правителството. Дни след това от ГЕРБ внесоха и вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.