Какви са очакванията за срещата на върха ЕС – Турция, която ще се проведе във Варна на 26 март?

За Европейския съюз предстои тежка среща с големи очаквания и решение на проблема с бежанците, които Турция държи на своя територия. За Ердоган обаче срещата може да се окаже много по-ценна предвид предизборната му кампания.

На срещата Турция ще поиска актуализиране на митническото споразумение, безвизов режим за турските граждани и трите милиарда евро за бежанците.

„Той има необходимост да преодолее международната изолация, в която се намира Турция, и да успее, образно казано, да си направи снимка с шефа”, посочи журналистът Тайфур Хюсеин.

Спечелването на изборите оправдава и новия съюз на Ердоган с националистите и новата му кауза след ислямизма – национализма.

„Въпросният знак е сменен с новия знак на „сивите вълци”, каза Хюсеин.

Затова не е случайно споменаването на Кърджали като част от душевните граници на Ердоган.

Български изселници заклеймиха като „предатели” турците, присъствали на приема в Истанбул по случай 3 март, защото техните деди били унижавани и избити. Други поискаха отмяна на националния празник.

„Въпросните неправителствени организации са изцяло зависими от държавата. Не съм срещнал български изселник, който да се е противопоставил на военната операция в Африн и да не е съгласен с тази политика”, каза Тайфур Хюсеин.

Турците влязоха в Африн на 18 март – датата на битката при Чанаккале през 1915 г. Въпреки че България се включва във войната 8 месеца по-късно, в мемориала на Чанаккале са изписани градовете, откъдето са загиналите поданици на Османската империя – Шумен, Силистра, Пазарджик и Видин.