Преди дни деветокласник удари с юмрук в ребрата преподавател в столичното 81 СУ „Виктор Юго“. Той е преместен в училището в началото на втория срок, но това не е първата му подобна проява.

Припомнете си случая във видеото:

Ивайло Касчиев, чийто дъщери са в четвърти и шести клас на същото училище, разказа в предаването „Тази неделя“ по bTV, че директорката Елена Налбантова е прекалено либерална и се говори, че е назначена с връзки.

Представлявам група родители, недоволни от начина, по който се ръководи училището в последната година, посочи той.

Не сме свикнали да има такива инциденти, каза той, но добави, че в последно време зачестяват случаите на агресия – между самите деца, срещу училищната собственост, пуши се, хвърлят се предмети от прозорците. Тези случаи очевидно се прикриват, с тези деца не се работи, не се вземат марки. Виждал съм как директорката само се усмихва на пушещи ученици, без да им прави забележка. Трябва строгост, децата трябва да разбират кога са сбъркали, посочи той.

Касчиев добави, че директорката отказва среща с тях, въпреки неколкократните покани за разговори.

Вижте целия разговор във видеото:

Началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева отрече Налбантова да има „топли връзки в синдикат „Подкрепа“, както се говори. Директорката е преминала конкурс с петчленна комисия, преди да бъде назначена, посочи тя.

Кастрева увери, че след разказаното от Касчиев Инспекторатът ще се самосезира утре, но тя самата не може да коментира дали наистина случаите на агресия са зачестили. Тя посочи, че вече няколко пъти са влизали в това училище, но понякога в сигналите липсва каквато и да е конкретика.

Що се отнася до деветокласника, ударил учителка, Кастрева е била уведомена от директора на училището, че той е преместен по желание на родителите, като в предишното му училище му е била наложена санкция забележка. В случая с този ученик липсва сътрудничество от страна на родителите, добави тя.

Темата за агресията не е тема за едно училище, тя е обществена, каза още Кастрева. По думите ѝ причините за нея може да бъдат не в детето, а в средата – това е много важен фактор за отключването на такива негативни прояви.

Вижте целия разговор във видеото: