Ако следваш правилата, чакаш с години за общинско жилище, по „втория начин“ проблемът ти може да бъде разрешен за по-малко от две седмици – това показа разследване на bTV.

Вижте разследването на Стоян Георгиев:

В предаването „Тази сутрин“ по bTV председателят на БСП в Софийския общински съвет Калоян Паргов се ангажира,както всеки подобен случай досега“, да го прати в прокуратурата. Проблемът е, че хората не искат да свидетелстват и всичко остава на ниво „една жена ми каза“.

Снимка: bTV

„Редът за управление на общинските жилища е ясно регламентиран в Закона за общинската собственост и Наредбата за общинските жилища – там е посочено, че компетентният орган по този въпрос е кметът на района. Случаят е притеснителен, настоявам кметът на района – г-жа Иванчева, да влезе в своите функции – нека извърши проверка – документацията е в районната администрация – каза общинският съветник от ГЕРБ Ботьо Ботев. – Ако има наистина сигнал за нарушения, ако има извършени дисциплинарни нарушения или има данни за по-тежки нарушения, нека тя сезира компетентните органи“.

Снимка: bTV

„Разликата между корупцията на Запад и на Изток е, че на Запад заобикаляш закона, за да получиш повече, а на Изток си плащаш, за да получиш нещо, което може би ти се полага, каза Паргов. – Този случай, който видяхме, не е първият. Има много такива случаи и са въпрос на доказване. И не само в район „Младост“. Проблемът е, че след 1990 г. общинските жилища намаляват прогресивно. Далаверите с общински имоти, особено в същия район и близкия Панчарево, съсипаха София за 28 години“. Според него проблемът е, че Общината не строи достатъчно жилища, каза той.

Това категорично не е вярно, заяви Ботев. През 2016 г. в районите „Връбница“ и „Люлин“ са построени два блока със социални жилища за 71 семейства. „Ако имате конкретни казуси, г-н Паргов, следва да бъдат отнесени към компетентните органи“, посъветва го той.

Ботев отчете, че общинските жилища в столицата в момента са около 9600.

„Проблемът е, че в Общината липсва прозрачност за това как се случват тези процеси“, смята общинският съветник от „Реформаторския блок“ Иво Божков. „Това зависи само и единствено от волята на Общината да постави всички тези процеси, които виждаме като проблемни, онлайн, публично, в реално време“, добави той.

Снимка: bTV

Според него социалните жилища на Общината също са крайно недостатъчни. „Това, което се случва в момента в София, е, че на всеки общински съвет ние разпродаваме терени, на които потенциално може да има строителство със социална функция. В момента продаваме тези терени, вместо да правим публично-частно партньорство, за да изградим такива жилища“, посочи той.

Защо общинските търговски дружества имат десетки апартаменти, които отдават под наем на „наши хора“ на същите наеми от 50 лв.?, попита той и добави, че „Бивол“ е изнесъл списък с хора, които наемат такива имоти на смешни цени и после си ги купуват, а съвсем не са нуждаещи са.

Вижте целия разговор във видеото: