Политиците не пропуснаха да честитят Международния ден на жените 8-ми март. Президентът Румен Радев ги призова да „продължават да вдъхновяват“, а служебният премиер Гълъб Донев призна, че са „мъдрост и нежна сила“.

„Честит 8 март, скъпи български жени! Продължавайте да вдъхновявате с вашето достойнство и обаяние, да носите нежност и топлота в живота на вашите семейства и близки! Бъдете здрави, обичани и ценени“, написа във Фейсбук страницата си президентът Румен Радев.

„Започваме работа днес с точка, която не е включена в дневния ред на заседанието – поздрав към жените в България. Скъпи жени, без значение дали приемате или отричате днешния 8 март, вие сте мъдрост, нежна сила и вдъхновение“, това каза от своя страна служебният премиер Гълъб Донев преди заседанието на Министерския съвет. Той благодари на дамите за „смелостта, грижата и търпението, с които създават свят на мир и справедливост за децата на България“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не пропусна да отправи своя поздрав по случай Международния ден на жените. „Честит празник на всички български жени! Бъдете все така неподражаема мека сила и с усмивка се борете в този уж мъжки свят“, написа той в социалната мрежа.

„Жените са сила.Жените създават, отглеждат и помиряват там, където мъжете често минаваме с танкове. Жените имат нечовешко търпение. Жените се грижат да не съсипем света с войните си. Жените често трябва да работят два пъти повече, за да бъдат чути, видени и оценени. Жените сами са се преборили за правата, които назадничавите общества от миналото са пропуснали да им дадат. Жените в България заслужават държава, която не си затваря очите за проблемите им. Държава, която ги уважава и зачита правата им. Държава, която ги пази ефективно и не позволява да се превръщат в нечути и невидени жертви на системен тормоз или да завършат живота си в куфар“, написа Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Той е категоричен, че „жените заслужават да дишат спокойно в една нормална, европейска България, където законността е гарантирана“. И допълва: „Честит празник, жени! Вие сте страхотни. Имаме много работа, докато създадем тази България, която заслужавате, но ще го направим.“