На Фестивала на сливата в Троян освен музика, традиции и занаяти, тук може да бъде опитано специално сливово меню.
Сливова ракия. Едва ли има по-известно и любимо приложение на сините сливи в Троянския балкан. Производството на сливовица датира от средата на ХІХ век. И днес питието е задължителна част от трапезата на всеки троянец.
Приложението на плодовете обаче съвсем не се изчерпва с превръщането им в алкохолна напитка.
Антоанета Трифонова от Троян е посветила живота си на кулинарията. Тя можа да предложи немалко рецепти със сливи.
Сливовото меню на Антоанета включва кебап, супа, катък, хляб, сладкиши, лучник.
А защо синята слива се оказва незаменима съставка във всяка гозба?
„Сливата на каквито и обработки да подлежи – сушене, замразяване, варене, печене, тя си запазва своите качества. Копривата също – сушене, варене, всичко си остава в нея”, казва Антоанета.
На въпроса кое е най-странното нещо, което може да се приготви със сливи тя се сеща за рецепта, която наскоро е намерила – дип от сливи или пюре:. „Пресни сливи печем със сол и черен пипер, пасираме, към това добавяме синьо сирене, крема сирене, чесън, орехи… франзела или домашен хляб топъл. Това е по-странно нещо”.