Експеримент на патолог от Медицинския университет в София показа, че колбасите на пазара у нас съдържат неподозирани съставки, които обаче със сигурност не са вредни за здравето, успокояват специалисти по хранителни технологии.

Снимка: btvnovinite.bg

Според анализа в кренвиршите, освен месо, има хрущяли, нервни влакна, растителни клетки и семки. Снимките са от студентско упражнение по хистология и не са направени с комерсиална цел.

Снимка: btvnovinite.bg

Авторът им отказа интервю, но подчерта, че в случая става въпрос за морфологично изследване, което само по себе си не е достатъчно за преценка на хранителната стойност на кренвиршите. Нужно е и химично, и токсикологично такова.

Така или иначе анализът бързо се разпространи извън академичната общност заради находките в него.

Потърсихме за коментар дългогодишния производител Теодор Янков.

По думите му нерядко в свинските кренвирши се използва пилешки прат – пилешки кожи, както и изрезки и заместители: „В едни кренвирши трябва да има основно и единствено може би над 95-97%, подчертавам – българско месо. Сол, подправки и евентуално позволените по стандарт консерванти. По никакъв начин в кренвиршите не трябва да присъстват всякакъв вид емулсии, не бива да се използват никакви млечни фибри, протеини… (…) Следва ли тези продукти да фигурират в продукт, който претендира с това, че е произведен със суровина, наречена „месо“?", пита производителят.

Янков апелира и със закон на търговските витрини да се направи разграничение – между тези деликатеси, чието съдържание е изцяло от месо, и имитиращите продукти.

От Асоциацията на месопреработвателите отказаха коментар по темата с аргумента, че направеното изследване не е официално научно становище.

Според проф. д-р Стефан Драгоев – член-кореспондент на БАН, и преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, е естествено в хомогенната смес на кренвиршите да се намират подобни частици.

Той обясни, че остатъците от кожа например не означават, че кренвиршът не е от месо, но гарантира, че не са опасни за здравето ни: „Сланината, която се влага, е от парени свине. Те се добиват чрез кожите. При такива големи обеми частички от кожички винаги може да останат при използваните тлъсти суровини. За мен това е една спекулация“, посочи проф. Драгоев.

У нас кренвиршите са с най-голяма консумация сред колбасите. По данни на бранша на ден се продават между 80 и 120 тона. Цената им варира между 4 и 9 лева за килограм.