Той е на 23. Един от малкото българи, който и днес е в редиците на Френския чуждестранен легион. Част от него е вече почти две години. Скриваме самоличността му по негово настояване.

„През първите 8 – 9 месеца спяхме по 2 –3 часа, през останалото време – тренировки, обучения – разказва легионерът. – Ако някой сгафи, наказват цялата група. Различни методи използват – пълнят раница с камъни и цял ден тичаш около сградата и те наблюдават. Не очаквах, че може да бъде толкова ужасно“.

В легиона „има различни хора, има и престъпници с леки престъпления, издирвани за кражби и побоища. Още от първия ден ти набиват всеки божи ден в главата, че трябва да убиваш, ти не си дошъл на ваканция, ти си дошъл тук да убиваш. И когато ти го кажат, ти трябва да го правиш“, добавя той.

Заплатата е около 1500 евро. А при мисия достига 6000 – 7000 евро месечно.

„Трябва да претърсиш цяло село от основите до върха, всяка къща, дупка… понякога се залагат взривни устройства по вратите. Първият, който отваря вратите, заминава… Ти претръпваш, спираш да ти пука, ставаш безчувствен“, разказва легионерът.

Близките му не одобрили влизането му в легиона. А днес той не може да си представи живота си извън него.

„Не бих се прибрал по простата причина, че сме установили връзка, чувстваме се като братя, това е нашето семейство тук един вид – казва той. – Изобщо не мисля какво ще бъде след това, мисля единствено за следващия ден, не знаеш дали ще доживееш, докато ти свърши първият контракт. Може да го доживееш, може да не го доживееш“.

Целия разказ на българина във Френския легион гледайте утре в предаването „Тази сутрин“.