Анализатори откриха рискове пред бъдещето на проектокабинета на партията, която спечели най-много от гласовете. Какви са заплахите пред намеренията на Слави Трифонов и как ще се развие конституционната процедура?

За първи път у нас проектокабинет бе обявен от частния телевизионен ефир на лидера на първата политическа партия.

„Програмата е фрагментарна, по скоро контурите й виждаме и тя е по-интересна с това, което го няма в нея, отколкото с това, което е вътре. С този ход на практика Слави иска картбланш от парламента той да управлява с когото реши и по какъвто начин намери за добре“, коментира политологът Даниел Смилов.

Според конституционалисти Трифонов е нарушил процедурата за връчване на проучвателен мандат, защото побърза да обяви номинациите на министрите, вместо номинираният за премиер лично да ги представи на президента.

„И сега един уважаван от мен министър в миналото, който ще бъде кандидат за министър-председател, просто ще предостави една папка с написаните от Слави Трифонов имена на президента“, заяви проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право.

Според анализатори има противоречие в заявеното от бившия тв водещ да поеме отговорност за всичко, но и да не се кандидатира за нито една публична позиция.

„Управлението на страната не е шоу. Управлението на страната не е да предлагаш нещо, което да сащиса, а нещо, което да вдъхва доверие, да вдъхва у хората спокойствие, това не предложи Слави Трифонов, и той би трябвало да започне да се държи като политик, а не да продължава да се държи като шоумен“, каза Георги Киряков.

Трудно е да се предвиди с чии гласове проектокабинетът на „Има такъв народ“ ще мине през пленарната зала.  

„Това предложение отваря вратата към такъв опортюнизъм, много политически партии могат да се поблазнят. Като цяло този ендесевейски дух, който лъха от цялата конструкция, предполагам, че харесва на хората на Ахмед Доган“, коментира Даниел Смилов.

От конституционна гледна точка бъдещото правителство трябва да събере обичайните 50 плюс един от 240.

„Минимум 121 трябва да подкрепят, при положение, че присъстват всички народни представители на заседанието, предложеният кабинет и тогава практически ще има мнозинство“, обясни проф. Пламен Киров.

И така кабинетът няма да се нарича правителство на малцинството.