Стотици евро глоба, отнемане на книжката за дълъг период, затвор. Такива са наказанията за неспазване на закона за движение по пътищата в голяма част от европейските страни.

Полицейски чадъри, подкупи и десетки нарушения без сериозни наказания – в Гърция това няма как да се случи, разказва Людмила Христова, която живее в южната ни съседка. И допълва, че там няма как шофьор да откаже да бъде тестван  за алкохол и наркотици.

Ако откаже, получава автоматично 1200 евро глоба, 2 месеца затвор и 6 месеца отнемане на книжка и регистрационни номера.

Людмила казва, че при съседите няма как човек като Георги Семерджиев, обвинен за катастрофата на бул. „Черни връх“, да седне зад волана.

Зад решетките в южната ни съседка се влиза и ако водачът избяга от мястото на катастрофата и се докаже, че е застрашил чужд живот.

На север – в Румъния, при отказ за тест се влиза в затвора за 1 до 5 години.

Отнема се и книжката дори за дребни нарушения – изпреварване при непрекъсната линия или на пешеходна пътека.  Още по-безкомпромисен е законът,  ако човек с отнета книжка седне отново зад волана – тогава със сигурност влизаш в затвора.

В Испания законът  трудно се заобикаля и строго се наказва нарушаването му.

В Австрия, ако нарушител не си плати глобата в определения срок, то тя се приравнява на затвор. 128 евро се равняват на един ден и 6 часа затвор или 3 пъти по 8 часа обществено полезен труд.

В Германия, ако ти вземат книжката, обучението на шофьора започва отначало. И излиза по-скъпо, защото има много повече часове кормуване, отколкото при начинаещ шофьор.

А полицаите в Чехия се хвалят с нова луксозна патрулка. Спортният автомобил  е конфискуван от органите на реда и сега ще се използва  за залавянето на най-агресивните шофьори.