МВР е докладвало на прокуратурата чак сега, че Георги Семерджиев е засечен да шофира без книжка преди година и половина, сочи съобщение на държавното обвинение.

В петък на 15 юли 2022 г. от 5 РУ при СДВР е докладвано на прокуратурата, че Семерджиев е извършил престъпление преди година и половина. Полицейската преписка е за това, че на 12.12.2020 г. срещу него е съставен акт за установяване на административно нарушение за управление на автомобил без съответното свидетелство за управление на МПС.

Чак през юли 2022 г. при решаването ѝ служителите на отдел „Пътна полиция“ установяват, че са налице данни за извършено престъпление и я докладват на прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка, в която следва да се установи на какво се дължи забавянето от година и половина на доклада на образуваната полицейска преписка пред СРП.

При проверка е установено, че през януари 2021 г. е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджиев, което обаче не му е връчено. Не е уведомено друго отделение на МВР, нито компетентна прокуратура. Подобен случай с невръчено постановление на Семерджиев е установен и през 2010 г.

Наблюдаващият прокурор е дал указания да се провери кой служител е държал документите, как го е направил и защо са били в СДВР, а не връчени на Семерджиев, както и защо не са уведомени други отдели на МВР и прокуратурата.