Задават се местните избори, за които всеки глас е решаващ. И само еднa бюлетина е достатъчна, за да се определи победителят. В сравнение с европейския вот през май мащабът и количеството числа са по-големи.

Снимка: btvnovinite.bg

На 27 октомври ще гласуваме за 265 общински кметове и за 5 500 общински съветници. В три града - София, Пловдив и Варна, ще избираме 34 кметове на райони.

Снимка: btvnovinite.bg

Ще пуснем гласа си и за 3188 кметове на малки населени места.

Членовете на секционните комииси се готвят отново да влязат в тежката битка с бюлетините. Местният вот, на който отново ще има преференции, ги изправя пред редица опасности.

Снимка: btvnovinite.bg

В ямболското село Веселиново последните местни избори са спечелени с два гласа и след съдебно дело. Преди пет години учителката Минка Янева е била член на комисията в оспорвания вот.

„Спорове имаше по време на броенето на бюлетините, но не сме предполагали,че ще стигнем до дело и толкова след това ще се занимаваме още с тези неща", споделя Минка.

Наесен Янева няма желание да участва в броенето на бюлетините, но е убедена, че подбора на комисиите трябва да се прецизира.

Специалистите по технологията на вота не крият, че кадрите, които се изпращат в комисиите, се превърщат в хроничен проблем. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Партиите правят следното нещо в последния момент изтеглят своите представители от комиисите вкарват нови, напълно необучени, които пречат, вместо да помагат”, разкрива професор Михаил Константинов.

Ситуацията в София също може да е усложни, защото ще се обработват 33% от всички числа за местния вот.

„Разумният начин, който все още е възможен, е да се раздели на три приемането - в „Арена Армеец”, в зала „Универсиада” и в НДК”, смята Михаил Константинов.

Най-голямото предизвикателство на местния вот е машинното гласуване, което все още е под въпрос. В петък депутатите не събраха кворум, за да го отменят, независимо че за премахването му настояха от управляващата партия.