ЕС за пореден път модернизира законодателството си, което се бори с изпирането на пари и за прекъсването на финансирането на тероризма. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

ЕС за пръв път реши, че ще контролира платформите, които превръщат криптовалутите в реални пари. Вече дадохме и определение и що е то криптовалути, защото досега в законодателството нямаше такова, обясни той.

По думите на евродепутата биткойните и криптовалутите като цяло са средство, което съвсем безконтролно дава възможност да се трансферират парични средства и от там нататък да не можем да разберем дали те се използват от организираната престъпност или терористи.

„Анонимността на криптовалутите на практика дава огромни възможности за финансиране на криминални и терористични организации, без службите за сигурност да имат информация и да могат да контролират тези процеси.  Говори се за милиарди в случая”, подчерта Емил Радев.  Той допълни, че чрез криптовалутите могат и да се перат пари.

„Повишихме публичността и в други сектори, например за компаниите, тръстовете, ще има централизирани регистри, които ще показват кои са реалните собственици, държащи над 25% в техните капитали. Всички държави-членки ще свържат своите регистри, така че органите, които се борят с прането на пари, ще имат такава информация”, заяви евродепутатът.

Слага се край и на анонимните банкови сейфове в ЕС. Ще има регистър, в който сметките и сейфовете ще могат да се виждат във всички държави-членки, отбеляза Емил Радев.

Вижте целия разговор във видеото: