Да се промени ли режимът за притежание на газово оръжие? Дебатът ще се разисква тепърва в парламента. Засега промените се обсъждат в комисии.

Колко опасни могат да бъдат пистолетите, които масово се купуват за забавление на Нова година? 

Вероятността, в стресова ситуация и когато е въпрос на секунди, да различат бойно от газово оръжие е минимална, дори за експертите в стрелбищата.

Нито един привърженик на бойно оръжие не е влизал в стрелбище с признанието, че е станал собственик и на газово. Инструкторите не подценяват опасностите, които носят и двата вида.

"Газовото оръжие е опасно най-вече с това, че прилича на бойно. Идеята е, че то трябва да създава впечатление, че застрашава живот”, каза Делян Цветанов, управител на стрелбище.

И заради този мотив от миналата година се готвят промени на режима за притежание на газово оръжие. Сега е само уведомителен, а идеята е да стане разрешителен.

„Много лица, които са с действащи присъди, или повдигнати обвинения и ние не можем да ги спрем. Те ни уведомяват, че са си закупили оръжия”, заяви Венцислав Ангелов от "Контрол на общоопасните средства" към СДВР.

По данни на МВР и прокуратурата, при над 70% от разкритите престъпления е използвано газово оръжие.

„Уличните грабежи, по търговската мрежа идентификацията е такава. Да не говорим за преправянето. Хората са изобретателни, може и убийства да извършат”, допълни Венцислав Ангелов.

Не е ясно дали промяната ще доведе до реален спад на престъпленията, казват оръжейни експерти.

„Ще бъде трудно да се направи, защото не вярвам държавата да има ресурса”, коментира Делян Цветанов, управител на стрелбище.

Откакто газовите пистолети се водят на отчет, продажбата им е спаднала наполовина, признават търговци.

В заключение – противниците на идеята за разрешителен режим за газовите оръжия сочат, че на територията на ЕС газово оръжие се добива свободно, а у нас то в момента е на уведомителен режим към МВР.