Президентът на САЩ принуди страните от НАТО да отделят повече пари за членството си.

Каква е сметката за България?

По данните на националната статистика през 2017 г. БВП на страната ни е малко над 98 млрд. лв.

Снимка: bTV

За тази година се очаква да отделим 1,56% от БВП или 1, 538 млрд. лв.

Снимка: bTV

Тръмп притиска държавите да отделят поне 2%. Тоест сметката за България ще набъбне до почти 2 млрд. лв. - 1 972 620 000 лв. Увеличението е над 430 млн. лв.

Снимка: bTV

Ако разходите нараснат с 4%, както намеква президентът на САЩ, то членството на България ще достигне почти 4 млрд. лв., или повишение с 2,4 млрд. лв. спрямо това, което плащаме.

Снимка: bTV

За това увеличение има отпор от европейските страни в НАТО.

За сравнение годишният бюджет на НОИ за пенсии и обезщетения е 9,5 милиарда лева.

Снимка: bTV

На снимка от срещата в Брюксел посоката на погледите показва накъде ще върви диалогът вътре в Алианса или поне докато Доналд Тръмп е президент на САЩ.

"Това е огромният риск за такива организации като НАТО, за които винаги се е смятало, че независимо колко си голям или малък, колко си силен или слаб, военно ти можеш да разчиташ за останалите в тази организация”, коментира анализаторът Весела Чернева. В случая цената не само се покачва, но и става по-пресметлива.

„Вече мисля, че всички гледат много сериозно на тези 2%, появи се информация, че той е споменал 4%, за това вече аз съм леко скептичен, че може да се случи”, посочи Тодор Тагарев, който е бивш министър на отбраната.

„Само днес едно проучване на общественото мнение в Германия показва, че ако преди месец почти половината на германците са подкрепяли увеличението на разходите за отбрана в Германия, в момента тази подкрепа  е паднала под 20%”, добави Чернева.

Определянето на цената на членството и подкрепата според американския президент мина през упрека му към Германия, че плаща милиарди на Русия за газопроводи, а в същото време разчита на Алианса за защита от Русия.

„В някакъв смисъл Русия тук е в подчиненото изречение. Ще видим какъв ще е тонът в понеделник, когато Тръмп ще се срещне с Путин в Хелзинки, според мен в тази среща тонът ще е много по-мек и много по-добър”, каза тя.