Какъв трябва да е тонът на България към Турция, меси ли се тя във вътрешните ни работи и какви са вариантите за коалиция след изборите у нас? По тези въпроси дебатираха в студиото на „Тази сутрин” по bTV Екатерина Захариева от ГЕРБ и Славчо Велков от гражданската квота на „БСП за България”.

„Всяка намеса във вътрешната ни политика, и то преди избори, не бива да се допуска”, категорична беше Екатерина Захариева.

„Това, което се случва в съседна Турция и политиката на Реджеп Тайип Ердоган към създаване на нова османска империя, е заплаха за националната сигурност на България и на Европа”, подчерта Славчо Велков. Според него неслучайно Ердоган нарича Европа „терористи” и „нацисти”.

По думите му заплахата за България не е виртуална, а реална, особено с грубата намеса на правителството на Турция и участието на отговорни министри в предизборната програма във връзка с турския референдум, който предстои.

Велков беше категоричен, че защитата на националните интереси винаги е над добросъседските отношения.

„Когато ние установяваме, че нашият национален интерес е нарушен и сигурността ни е застрашена, действаме адекватно независимо кой е срещу нас”, посочи той.

Към Турция трябва да се обръщаме с решително твърд тон, смята Славчо Велков.

„Тонът трябва да е такъв, какъвто съответства на действията”, посочи обаче Захариева.

Снимка: Ладислав Цветков

„Не е лошо да показваме мускули, обаче когато има защо. Тогава когато става въпрос за национална сигурност и вътрешни интереси, най-важното за една държава е да живее в мир и разбирателство”, допълни тя.

„Вие позорно предадохте на Турция седем души, от които двама университетски преподаватели, без съдебно решение, и сега не знаем дори дали са живи”, обърна се към нея Велков.

Снимка: Ладислав Цветков

“Аз не съм предала никого. Службите защитаваха националния интерес”, отговори тя на нападките. На въпрос дали предаването на тези хора е било в услуга на Ердоган, тя подчерта, че това не е било в услуга на никого.

Широка коалиция след изборите между БСП и ГЕРБ е невъзможна, категоричен беше Славчо Велков.

Снимка: Ладислав Цветков

Двамата опоненти коментираха и политическото послание на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от миналата седмица.

„Изявлението на Доган като характер и постановка е правилно, но виждам в него опит за легитимиране на неговата партия и на самия него и на извличане на политически дивидент в предизборната обстановка. Това е насочено в онази междуособна битка между ДПС и ДОСТ”, смята Велков.

Захариева също се съгласи, че изявлението на Доган е било неискрено и е свързано със сблъсъка на движението с ДОСТ. Според нея не бива да се митологизира, че винаги зависим от ДПС.

Опонентите си размениха реплики и във връзка с Пазарджик, където и двамата са водачи на листи.

„Полицаите от областната дирекция на МВР в Пазарджик три години си купуват униформи със собствени пари. Никой не се е погрижил за тях. А те казват: Ние ще назначим 1000 полицаи. Вие не можете да им купите панталони, уважаема госпожо”, разкритикува Славчо Велков.

„Не приемам Захариева да говори за правосъдие, тъй като не е носила тога – нито прокурорска, нито съдийска, и не е била един ден в системата на правосъдието”, подчерта той.

„Колко години вие сте били в МВР, че може да говорите за полицаите”, попита на свой ред бившият министър на правосъдието.

Снимка: Ладислав Цветков

„Демокрацията на мен нищо не ми е отнела. Даде ми чудесен внук и възможност да се развивам”, каза Славчо Велков във връзка с изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, което предизвика много полемики.

Двамата опоненти си размениха реплики и за дипломите си и успеха по време на висшето образование.