Министерство на образованието взе окончателно решение, че националното външно оценяване след 10. клас няма да бъде отменено. Причината е, че тази година, макар и дистанционен, образователният процес не е бил прекъсван. 

Новината, че ще трябва да се яви на изпит след месец е приета с доза притеснение от Денислав.

Снимка: bTV

„Аз съм убеден, че щях да имам по-високи оценки на матурите, ако бях присъствено. Колкото и добре да беше проведено онлайн обучението и колкото добре да се представиха учителите, просто не е равностойно“, каза той.

Въпреки притесненията на учениците от ресорното министерство са категорични, че изпити ще има. 

„Дори аз не мога да си позволя да отменя закона така, както е приет от парламента. Миналата година с решение на Народното събрание е имало еднократна отмяна на външното оценяване, тази година нито е поставено такова искане, нито има такова решение“, обясни служебният образователен министър Николай Денков.

Снимка: bTV

Според  организацията "Родители за безопасно образование" провеждането на изпити в условия на пандемия няма да е безопасно нито за децата, нито за учителите. 

„Това, което трябва да се направи е да се измисли една нова дата, защото НВО има само една дата. Това е бомба със закъснител. Всички родители, деца, учители сме изложени на риск”, заяви Цветина Петрова от "Родители за безопасно образование".

Изпитите на 10-класниците ще са между 11 и 17 юни. Карантинираните, но не с положителен тест за COVID-19 ученици, също ще се явят на външно оценяване.