Националното външно оценяване след 10. клас няма да бъде отменяно, съобщиха от Министерство на образованието в прессъобщение до медиите.

Изпитите са задължителни според Закона за предучилищното и училищното образование, като отлагането им може да стане само с решение на Народното събрание.

„В настоящата ситуация обаче това не е възможно, защото няма действащ парламент“, казват от МОН.

През тази учебна година няма основание изпитите да бъдат отменени или включеният в тях учебен материал да бъде съкратен, защото образователният процес не е прекъсван. От МОН посочват още, че през тази година броят на реално взетите часове всъщност е по-голям от предишни години заради липсата на грипни ваканции и екскурзии.

„Както и останалите външни оценявания, това в 10. клас има голямо значение за разработването и прилагането на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството на образованието на ниво паралелка, училище, регион държава. То е ключово и за останалите образователни системи и измервано през международните изследвания“, казват от МОН.

На брифинг служебният образователен министър Николай Денков съобщи още, че ректорите на висшите учебни заведения у нас сами ще решават дали да събират отново присъствено всички студенти.

„Това трябва да бъде решение на висшите училища, защото студентите от други градове казват, че не могат да си осигурят квартира за последния месец“, коментира Денков.

Той добави, че все още няма решение дали учениците от гимназиалния етап да се върнат в училище присъствено до края на учебната година, но такова се очаква в следващите няколко дни.

Денков обясни, че в следващите дни ще се публикува точна информация по какъв начин, как и кога ще приключи учебната година.