Синът на президента Георги Първанов си купи петзвезден СПА хотел, който официално струва над 7,5 милиона лева.

Как 27-годишният Ивайло Първанов придоби луксозния комплекс „Стримон спа" в Кюстендил, разказва Стоян Георгиев.

Петзвездният спа комплекс "Стримон спа" е закупен от Ивайло Първанов и Мариана Добрева на 5 юни тази година, сочи протокол от общото събрание на дружеството, което притежава хотела.

Роденият през 1988 година Ивайло Първанов вече притежава 49%  от акциите на спа комплекса, а сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев Мариана - малко над 50%.

27-годишният Ивайло е завършил финанси в УНСС и е имал участие в една фирма досега. Тази сутрин президентът Първанов  обясни пред bTV как момчето му е успяло да придобие луксозен петзвезден комплекс.

„Трудно ми е да ви кажа, но става дума за пари, които са събрани в резултат от неговата трудова дейност. Първо. И второ - подпомогнали сме го и ние. И трето, разбира се, взел е кредит, с който ще закупи една част от тези акции”
- Как се взимат 3 милиона от 27-годишен човек?
- Не. Сигурен съм, че става дума за 200 хиляди.

Справка в имотния регистър показва, че фирмата на Първанов младши и сестрата на Кирил Добрев е получила 2 265 000 лева заем от банка. Общата сума на комплекса, официално посочена в устава на дружеството, е 7,5 милиона лева.  

Потърсихме Ивайло Първанов и Марияна Добрева, за да ги попитаме колко реално са платили за хотела и откъде има толкова пари за подобна инвестиция.

„В момента не ми е удобно да говоря. Нека ви звънна малко по-късно”, каза Ивайло Първанов.

По-късно Първанов младши ни отговори писмено. Той заяви, че дружеството, което е придобил има големи дългове от над 3 милиона лева. Ивайло Първанов пише, че произходът на парите за хотела са: "собствени средства, дивиденти и заем от фирма „Айви СМ" ООД, където същият е съдружник."