Министерството на труда и социалната политика предложи три варианта за получаване на парите от втория пенсионен стълб за родените след 1959 г. според размера на натрупаната сума – пожизнена пенсия, еднократно или разсрочено получаване и програмирани тегления, като първите две са без право на наследяване. Предложението бе обсъдено, без все още не е прието, но вече предизвика много коментари.

Снимка: bTV

Този вариант е съвсем предварителен. Тепърва предстои по него да се работи задълбочено, посочи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Според синдикалната организация не трябва да се въвеждат никакви ограничения – „нека осигуреното лице да избере как да постъпи със своите средства и оттам нататък да прави каквото си пожелае. Неясно по какви причини се постави фокус върху това дали се наследява или не, тъй като тази система не е правена за наследници, а за осигуреното лице“, посочи той.

Снимка: bTV

Манолов подчерта, че пожизнена пенсия и наследяване няма как да се случат едновременно. Важното обаче е, че в това, което се предлага сега, някой друг ще е взел решенията на базата на твоя дял от партидата на частния пенсионен фонд.

Що се отнася до пожизнената пенсия – да, когато лицето реши да се пенсионира във втория стълб, средствата му отиват в този пул, който ще се инвестира, а чрез резултати от инвестиции ще се актуализират пенсиите на тези, които са в пула. Наистина правилото е, когато си в такъв пул, няма да имаш право на пожизнена пенсия, коментира председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев. Заедно с това ние готвим становище и някои въпроси във връзка с този концептуален модел на Mинистерството и наистина ще обогатим тези продукти.

Снимка: bTV

Наистина може би основният недостатък на това, което е предложено, е че избор има само при условие, че добавката към пенсията (втората пенсия) е до 50% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Тогава лицето има право на избор дали пенсията му да бъде пожизнена и да не се наследява, или да бъде еднократно или разсрочено ползвана и да се наследява, посочи той.

Снимка: bTV

Винаги може да има нещо, което може да ощети дадено лице, затова решението трябва да си вземе то, а не по този критерий, който сега е предложен, посочи Манолов.

Някак си са смесени двете неща – начинът, по който се отпуска универсалната пенсия и тази. Единственият критерий за достъп до тези средства трябва да е навършването на възраст, без никакви допълнителни условия, смята той.

В отговор на въпрос Велев обясни, че няма опасност фондовете да бъдат изпразнени, ако всички изберат да си изтеглят парите, защото не всички се пенсионират по едно и също време. Важно е да се знае, че по закон жените имат право да поискат средствата си пет години преди да се пенсионират. Т.е. вече нямаме много време да се бавим с тази материя. Затова след 15 януари трябва да се пристъпи към писане на законодателни текстове, посочи той.

Друг е въпросът защо сега се занимаваме с това, след като системата е вече 20-годишна, но тогава някой си е мислел как само да вземе парите на хората, а не как ще им ги дава, посочи Манолов.

По думите му размерът на таксите, които се събират от вноските, е убийствено висок и няма как да се възстанови през доходност. Затова той смята, че хората, чиито средства са в държавния пул, ще получат повече пари. Манолов обаче подчерта, че не призовава никого да прави нищо.

Абаджиев контрира, че ще има и двата случая, зависи от натрупванията. Таксите вече се намалиха и ще бъдат намалени в оптимален размер, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото: