В южната ни съседка продължава трескавата подготовка на турците с български паспорти за участие във вота на 26 март – предсрочните избори за български парламент.

Бюлетините за вота пристигнаха днес в Бурса. В Турция вече са и командированите от Министерството на външните работи членове на секционните избирателни комисии.

По непотвърдена информация членовете на българската изселническа организация „Балгьоч” са били привикани в Анкара.

Новото на този вот ще е, че избирателите ще бъдат помолени да прочетат сами на глас декларацията, която попълват собственоръчно. С нея удостоверяват, че гласуват само на това място. Не е ясно дали всички ще могат да я прочетат, защото много от тях не знаят български. Ако не могат да я прочетат, няма как да положат подписа си под текст, който не разбират. Много от избирателите може и да не бъдат допуснати до участие във вота.

Утре се очаква в Турция да пристигнат и наблюдателите от Българския хелзинкски комитет, които ще присъстват на процеса на гласуването.

Междувременно български националисти насрочиха за утре нови блокади на граничните пунктове с Турция. Техните намерения са да спират идващите от турска територия автобуси и автомобили, за да прекъснат така нареченият "изборен туризъм."