След инцидента с двама удавени на плаж Силистар край Синеморец, Министерството на туризма назначи проверка. Плажът има концесионер, но цяло лято остана без спасители.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обикновените хора направиха каквото можаха и спасиха животи. Професионалистите, които трябва да са на поста, спасителите ги нямаше“, разказаха очевидци на случаят. Доброволци са помагали и в издирването.

„Вината носи този, който би трябвало да стопанисва плажа, а контролиращият орган, който му го е дал този плаж на концесия, не знам каква му е работата“, твърди Владимир Колев.

Снимка: btvnovinite.bg
С решение на Министерски съвет плажът е даден на концесия на 1 юли. От Министерството на туризма обясниха, че договор за стопанисването му е сключен на 4 август, а е влязъл в сила месец по-късно. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Задълженията на концесионера за изпълнение на задължителните дейности започват да текат от деня на влизането в сила на концесионния договор“, обясниха от ведомството.

Във фаталния ден плажът е бил препълнен, а морето - бурно. Малко преди 9:30 ч. двама спасители идват на плажа, както признават - доброволно и само за ден.

Снимка: btvnovinite.bg

„Даже беше изненада, че трябва да работим тук. Не сме назначени официално, предварително с договор на това място. Просто идваме да подадем ръка, така да се каже“, обясни спасителят Стоян Койчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е пародия! Надали някой може да стои 8 часа тук на това нещо, да се пази от слънце, от вятър и дъжд така“, подчерта пък Иван Димитров, който също е спасител.

Близките на удавените ще съдят концесионера и Министерството на туризма.