Качество, ефикасност и безопасност – това са трите условия, на които трябва да отговаря всяко едно лекарствено средство или ваксина, за да бъдат пуснати в употреба. Екип на bTV Новините провери какви са изпитанията за безопасност на ваксините и как да разберем коя е подходяща за нас.

В най-напреднал етап на получаване на разрешение от европейската агенция по лекарствата са две от ваксините – на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“. Пътят на лекарството или ваксината от лабораторията до пациентите е ясно определен - първо предклиничен етап, където се изследва не само ефектът от лекарството или ваксината, но и неговата безопасност.

Едва след това се преминава към клинични изпитвания в три фази за поносимост и безопасност, като кръгът на лицата, върху които се проверя ефекта се разширява.

Ваксините се тестват върху разнообразна група от участници – от различна раса, пол и възрастово разпределение. Някои от тях са със съпътстващи заболявания.

Дори и след получаване на разрешение постмаркетинговите поручвания за перпарата продължават за проследяване на дългосрочната безопасност.

„В последни години проблеми с безопасността на биологични продукти, на ваксини, не е имало. Този процес има доста стъпки и при производство, и при освобождаване на партиди, така че вероятността нещо да се случи непредвидено е много малка“, коментира доц. Христина Лебанова.

От изпълнителната агенция по лекарствата са категорични, че не можем сами да определяме коя ваксина да изберем. Това са лекарствени продукти по лекарско предписание.

Премиерът Бойко Борисов също призова специалистите своевременно да информират обществото за условията, при които препоръчват ваксинация.

Днес пристигат и първите фризери и хладилници за ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, която изисква много ниски температура за съхранение.

Независимо от разрешенията, които има препаратът на европейско ниво, тук ще се проверяват и произволни количества от различни партиди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!