Политическите реакции на обявените от Слави Трифонов намерения на "Има такъв народ" (ИТН) за кабинет могат да бъдат обобщени с една дума - шок. Някои партии запазиха мълчание, други коментираха остро.

Бившият премиер сравни бъдещите коалиционни партньори на ИТН с лека жена. А "Изправи се! Мутри вън!" казаха, че сме на път да бъдем управлявани от Фейсбук република.

Някои от партиите в бъдещия парламент обявиха, че утре ще съберат колективните си органи и ще вземат решение какво отношение ще имат към проекто-кабинета на Слави Трифонов.

Часове след обявяването на проекто-кабинета на ИТН, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не е ясно кой ще носи политическата отговорност. 

"Днешното изявление на Трифонов значи, че не иска правителство и това е прах в очите на хората. В следващите дни ще наблюдаваме коя партия ще се държи като лека жена, повикана без условия. Най-големият номер, който може да се изиграе, е всички партии да го подкрепят сега“, каза Борисов.

ГЕРБ тепърва ще решават как ще гласуват в пленарната зала ако и когато предложението за кабинет бъде внесено. Прогнозата на Борисов обаче е, че и този път кабинет няма да се състави.

"Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ) бяха остри оценките си.

"Превръщаме се от парламентарна република във Фейсбук република и правителството се избира с лайкове, това не трябва да се допуска", посочи Николай Хаджигенов.

БСП и ДПС се въздържаха от коментар днес. Още снощи поставиха условия за подкрепа на бъдещ кабинет, чийто и да е той.

"Демократична България" също не коментираха проекто кабинета на Слави Трифонов.