В края на април общинският съвет в Бургас гласува извънредно предложение на кмета - да се изгради устройствен план за парк "Росенец", за да не се изгубят европари за канализацията на рибарското селище Ченгене скеле и почивните бази в местността.

В плана, освен канализация, е предложено пътят до пристана между нефтената база и нос Чукалята да бъде заменен срещу друг терен на частна фирма. Целта - да се осигури държавен достъп до базата. Така частната фирма получава единствената общинска земя там - пътят до пристана, и си осигурява частен път до резиденцията. 

Днес някои, гласували "за", съжаляват. 

"Предложението на тази скандална докладна на администрацията на кмета е да дадем именно тази улица.  Никъде не пише, че се дава улица на Доган, има едни номера кадастрални на имоти, преминава от този имот в другия имот, и това много лесно може да обърка хора като мен", обяснява Димитър Найденов, общински съветник. 

Общинарят през април гласувал "за", а във вторник беше един от хората, които опитаха да акостират на брега на "Росенец" и влязоха в пререкание с гардове на НСО. След като неуспешно са пробвали да минат през бариерата.

Кметът на Бургас обясни, че със замяната общината ще осигури не само достъп до нефтената база - обект от стратегическо значение, но и до бреговата ивица.

По думите на Димитър Николов досега този достъп е  ограничен, защото общинският път стига до тупик, частен имот.

"За да не се налага втори път, който и да е друг българин или гражданин, да стига по море до този държавен имот – българската брегова ивица, ние внесохме подробен устройствен план, трансформирахме осигуряване на път. И накрая общинският път стига до един голям, безплатен, обществен паркинг, за да може да се стига до бреговата ивица“, обясни кметът Димитър Николов. 

Този общински път не е факт, защото целият план се обжалва в съда от общински съветници, несъгласни със замяната.

А заливът, който преди 4 години е имал пясък, а днес има камъни, не бил плаж, а земеделска земя. 

Дали е плаж една територия се определя с така наречената специализирана карта,  по кадастър не се води такава територия", посочи Вълчо Чолаков, областен управител. 

Дали ивицата е плаж или не може да реши регионалното министерство.