"Епицентърът" на COVID-19 в човешкия организъм е белият дроб. Как изглежда той при тежки случаи на пациенти в болница, и какви са последиците - разказ от първо лице в репортажа на Мария Ванкова.

COVID-пневмониите са "атипични" - обичайно са двустранни с изменения от типа "матово стъкло". Наричат се така, защото там, където ги има белият дроб изглежда сякаш го виждаш през матирано стъкло. Изследването, което ни показва доктор Шарков, е на реален пациент с вируса.

"Това, което се вижда, ние го наричаме промени тип "матово стъкло", които настъпват при фиброзирането на белодробната тъкан, които след това прерастват в  т. нар. промени "крейзи пейвинг" – белият дроб става като калдаръм", обясни д-р Ваньо Шарков, от клиниката по образна диагностика в УМБАЛ "Св. Анна-София".

Случаят е на възрастна пациентка, която е в интензивното отделение на болницата.

"Образно казано, фината белодробна тъкан задебелява до такава степен, че вече този обмен между кислорода и кръвта не може да бъде осъществен нормално, всичко това предизвиква тежки промени, които са свързани с дихателна недостатъчност", добави той.

Доктор Лекова, която работи в друга болница, също споделя, че тежките COVID-пневмонии вероятно ще оставят трайни изменения в белия дроб.

"Ето това е тази зона – тип матово стъкло. А ето ви и един бял дроб, който целият, вие виждате, започва да добива вид все едно го гледаме през матово стъкло. Доколко измененията след такива тежки COVID-пневмонии ще се възстановят - вероятно, това,  което срещаме като съобщения в момента е, че се очаква, че ще останат изменения, които ще са трайни", заяви д-р Диана Лекова, пулмолог в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда".

Снимката на тежката пневмония, която доктор Лекова показа, е на Никола Петков, който вече е излекуван от вируса. Мъжът е със сърдечни заболявания и е на хемодиализа, което превърнало лечението му истинско предизвикателство.

"Те бяха като космонавти, така бяха облечени, не правеха никакви компромиси и нямахме тази връзка, другата, визуалната, обаче по действията им се разбираше как се отнасят към хората, спокойствието го имаше, това е много важно при лечението на хората", каза Никола Петков.

Мъжът е благодарен на лекарите, а те продължават да се борят за останалите си пациенти в COVID-отделението, което се намира точно срещу кабинета на доктор Лекова.

И за да е наистина всичко точно - лекарите от отделението са поставили на прозореца транспарант със сърце и послание "Обичаме ви". 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!