Индийският вариант на COVID-19 не е по-опасен, но е по-заразен. Това заяви в ефира на bTV вирусологът доц. Любомира Гломб.

Лекари предупреждават, че най-сигурният начин да се предпазим от болестта остава ваксинацията.

Секвенирането на даден вариант отнема около два месеца, a когато положителните проби са твърде много, част от тях се изпращат и в страни от EС.

„За да знаем, че контролираме нещата, трябва от 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет за около 200 проби седмично“, допълни доц. Гломб.

Според нея индийският вариант е по-заразен, но смъртността при него не е по-голяма, но според данните от Великобритания и Индия това не така.

„При този вариант има двойно по-висок риск от постъпване в болница, респективно двойно по-висок риск от тежкото протичане на заболяването. Това, което британските служби и експертите смятат, е, че почти винаги по-високата степен на протичане е свързана и с по-висока смъртност“, обясни д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн.

Според д-р Илиев в началото е трудно без PCR тест да се различи индийският вариант от сезонните вируси. Във Великобритания 96% от случаите на COVID-19 са с новия индийски вариант, а засегнатите са неваксинирани или имунизирани с една доза.

„Това, че сме открили един случай далеч не означава, че той е единствен. Със сигурност има и други“, допълни той.

По думите на д-р Илиев е притеснително, че не знаем по какъв начин ще реагира индийския вариант на климатичните промени. В момента у нас доминира британският вариант на коронавируса.